U Petrijevcima je u srijedu, 10. svibnja 2023. godine, održano svečano otvorenje početka radova na Uređaju za pročišćavanje otpadnih voda Petrijevci, u sklopu EU Projekta vodoopskrbe i odvodnje Valpovo – Belišće.

Kamen temeljac položili su Elizabeta Kos, ravnateljica Uprave vodnog gospodarstva i zaštite mora, Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda, Josip Miletić, zamjenik župana OBŽ i Ivo Zelić, načelnik općine Petrijevci.

„Očekuje se da će ovaj početak radova postrojenja pročišćavanja voda biti završna faza. Također, uz dobar rad izvođača tijekom iduće godine, priključit će se stambeni i gospodarski objekti te na taj način trajno riješiti problem otpadnih voda. Ovo je jedan od najvećih i najznačajnijih projekata za općinu Petrijevci“, izjavio je načelnik općine Petrijevci, Ivo Zelić.

Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u Petrijevcima, uređaj je drugog stupnja pročišćavanja te predstavlja jedno od najvećih gradilišta u sklopu Projekta. Općina Petrijevci i Bizovac te prigradsko naselje grada Valpova, Ladimirevci, po završetku izgradnje ovog uređaja i sustava odvodnje biti će infrastrukturno povezani.

Zamjenik župana Josip Miletić naglasio je kako je jako važna suradnja između dva načelnika, gradonačelnika, ravnatelja Uprave vodnog gospodarstva i zaštite mora, suradnika te Ministarstva kao krovnog tijela ovakvog projekta, uz veliku mogućnost povlačenja europskih sredstava. Rekao je kako Osječko-Baranjska županija želi pomoći i pomagat će da se ovakvi kvalitetni projekti nastave.

„Gradnjom današnjeg uređaja u vrijednosti od 6 milijuna eura, uz već izgrađeni uređaj u 10. mjesecu prošle godine u Belišću, u vrijednosti od 9 milijuna eura, dakle dva uređaja u vrijednosti od 15 milijuna eura koji uspješno izgrađuje sustav na području Aglomeracije Belišća i Valpova. Radovi na više od 100 kilometara vodoopskrbih cijevi i kanalizacijskih kolektora uspješno se privode kraju. Čak 95 % projekta je već ugovoreno. Ovakav projekt značajno pridonosi razvoju ovog područja, izjavio je generalni direktor Hrvatskih voda, Zoran Đuroković.

Ugovor za uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u Petrijevcima potpisan je u svibnju 2021. godine s izvođačem ESOTECH d.d. Velenje iz Slovenije, vrijednosti 4.847.313,68 EUR.

„Osječko-Baranjska županija je dobar primjer kako se ugovaraju projekti koji su kvalitetni i idu dobrim tempom. Mi imamo na raspolaganju oko 850 milijuna eura iz prošlog programskog razvoja i već sada programiramo za sljedeće. 60 projekata je ugovoreno, oko milijardu i devetsto milijuna eura je ukupna vrijednost tih projekata, a od tih 60 projekata njih 7 je na području Osječko-Baranjske županije“, navela je ravnateljica Uprave vodnog gospodarstva i zaštite mora, Elizabeta Kos.

Tvrtka Dvorac d.o.o. nositelj je projekta, a uz tvrtku Hidrobel d.o.o. partneri na projektu su gradovi Valpovo i Belišće te općine Bizovac, Koška, Marijanci i Petrijevci.

Projektom vodoopskrbe i odvodnje Valpovo-Belišće predviđena je izgradnja i rekonstrukcija više od 100 kilometara kolektora i tlačnih cjevovoda te izgradnja 15 i rekonstrukcija dvije crpne stanice. Svrha projekta je usklađivanje s Direktivom o pročišćenju komunalnih otpadnih voda za aglomeracije Belišće, Petrijevci, Koška i Gat te usklađivanje s Direktivom o kakvoći vode namijenjenoj za ljudsku potrošnju.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 386.043.735,00HRK/51.236.808,68EUR, a Europska unija je bespovratno sufinancirala 189.561.114,00HRK/25.159.083,42EUR.