U srijedu, 12. listopada 2022. godine, održana je prigodna svečanost polaganja kamena temeljca i početka radova na izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Belišću.
Navedena je investicija dio velikog EU Projekta vodoopskrbe i odvodnje Valpovo-Belišće čiji je nositelj Dvorac d.o.o. iz Valpova, a partner u projektu je Hidrobel d.o.o. iz Belišća, kao i gradovi Valpovo i Belišće te općine Bizovac, Koška, Marijanci i Petrijevci.
Projekt se najvećim dijelom financira iz Kohezijskog fonda EU-a, Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., dok nacionalnu komponentu osiguravaju Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatske vode, te isporučitelji vodnih usluga Dvorac d.o.o. i Hidrobel d.o.o.
Ukupna vrijednost Projekta iznosi 271.578.968 kuna.
Izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Belišću jedan je od dva uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u sklopu ovog velikog infrastrukturnog projekta. Drugi uređaj će se graditi u Petrijevcima, tako će građani gradova Valpovo i Belišće imati riješen sustav odvodnje kako i priliči u 21. stoljeću. Za uređaj u Petrijevcima u tijeku je ishođenje građevinske dozvole te se početkom 2023.godine očekuje početak radova .
Prigodnoj svečanosti, uz gradonačelnika grada Valpova Matka Šutala i zamjenicu gradonačelnika grada Belišća Ljerku Vučković sa suradnicima, prisustvovali su predsjednica Skupštine Osječko-baranjske županije i izaslanica župana Osječko-baranjske županije Ivana Bagarić, zastupnik u Hrvatskom saboru Goran Ivanović, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sa zamjenikom Davorom Vukmirićem i suradnicima, direktor Vodnogospodarskog odjela za Dunav i donju Dravu Željko Kovačević, načelnici i gradonačelnici susjednih gradova i općina kao partneri na projektu te investitori, izvođači radova, predstavnici nadzora i javne uprave.