Svečanim otvaranjem u utorak, 27. travnja 2021. godine, u rad je puštena Tlačna stanica 1 u Gatu koja je dio projekta sustava vodoopskrbe i odvodnje Valpovo – Belišće. 

Svečanosti su, uz gradonačelnika grada Belišća Dinka Burića i njegove zamjenike Ljerku Vučković i Domagoja Varžića te suradnike, prisustvovali i saborski zastupnik i izaslanik župana Osječko-baranjske županije Goran Ivanović, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, direktor Vodnogospodarskog odjela za Dunav i donju Dravu Željko Kovačević, načelnik Općine Marijanci Darko Dorkić, načelnik Općine Bizovac Srećko Vučković, predstavnici investitora, izvođača radova i javne uprave.

Gradonačelnik grada Belišća izrazio je zadovoljstvo provedbom projekta i izgradnjom tlačne stanice u Gatu koja je od iznimne važnosti za Belišće i općinu Marijanci te njihove stanovnike, ujedno zahvalivši na odličnoj suradnji svim partnerima na ovom projektu i cjelokupnom projektu FASEP u sklopu kojeg je i izgrađen ovaj objekt. Prisutnima su se obratili i načelnik Općine Marijanci Darko Dorkić,  generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i saborski zastupnik Goran Ivanović koji nisu krili zadovoljstvo učinjenim i međusobnom suradnjom na lokalnoj, županijskoj i državnoj razini u cilju povećanja standarda života građana i zaštite okoliša. 

Izgradnjom tlačne stanice s pripadajućim tlačnim cjevovodom stanovnici prigradskih naselja grada Belišća, Veliškovci, Gat i Tiborjanci kao i stanovnici općine Marijanci u naseljima Marijanci i Kunišinci dobivaju dugoočekivani priključak na kanalizaciju u kućanstvima. Kanalizacija iz tih naselja prepumpavat će se do novootvorene tlačne stanice u Gatu, a odatle stanica prepumpava preko polja do uređaja u Belišću.

Ukupna vrijednost FASEP projekta iznosi 271.578.968 kuna, od čega 189.561.114 kuna dolazi iz Europskog kohezijskog fonda za razdoblje 2014. – 2020. Ministarstvo zaštite okoliša i energetike sufinancira projekt s 35.542.437 kuna, Hrvatske vode s 35.542.437, tvrtka Dvorac u iznosu od 7.449.186 te Hidrobel s 3.483.794 kune.